Uzmanından kritik uyarı: ‘Akdeniz diyeti kanser riskini yüzde 20 azaltıyor’

Beslenme Uzmanından Kanserden Korunma Önerileri

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Çisem Gündüz, Ulusal Kanser Haftası’nda yaptığı açıklamada, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının kanserin oluşumundaki etkilerine dikkat çekti. Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) verilerine göre, kanser vakalarının %30 ila %50’sinin önlenebilir olduğunu belirtti. Gündüz, beslenmenin kanserin önlenmesindeki önemine vurgu yaptı.

AKDENİZ DİYETİNİN KANSERE ETKİSİ

Harvard Tıp Fakültesi verilerine göre, Diyetisyen Gündüz, günlük en az 400 gram sebze ve meyve tüketiminin mide ve kolon kanseri gibi türlerden korunmaya yardımcı olduğunu ifade etti. Akdeniz diyetine uymak, toplam kanser riskini %10 ila %20 azaltabilir. Bu diyetin antioksidanlar, inflamasyonu azaltan bileşenler ve lifli besinler içermesi kanserin önlenmesinde etkili olabilir.

Tam tahıllar, kuru baklagiller ve sebzelerin yüksek lif içeriği, özellikle bağırsak kanserine karşı koruyucu olabilir.

DÜZENLİ EGZERSİZİN ÖNEMİ

Gündüz, fiziksel aktivitenin kanser riskini azaltabileceğini belirtirken, haftada 150 dakika orta düzeyde egzersizin meme ve bağırsak kanseri riskini azaltabileceğini dile getirdi. Sigaranın akciğer kanserlerinin %85’inden sorumlu olduğunu, alkolün ise meme, karaciğer ve yemek borusu kanseri riskiyle ilişkili olduğunu hatırlattı.

ANTİOKSİDANLAR VE OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİNİN ÖNEMİ

Melatonin hormonunun hücre yenilenmesini desteklediğini belirten Gündüz, antioksidanların kanser riskini azaltabileceğini söyledi. C vitamini, E vitamini, selenyum, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar, kanser riskini azaltmada etkili olabilir. Likopen ve karotenoidler de DNA’yı koruyarak iltihaplanmayı önleyebilir. Besinler arasında bulunan domates, havuç, tatlı patates ve kırmızı biber, kanser riskini azaltabilir.

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE DOĞRU GIDALARIN ETKİSİ

Bağırsak sağlığının bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade eden Gündüz, prebiyotik ve probiyotik zengini besinlerin tüketiminin önemine dikkat çekti. Sebzeler arasında bulunan brokoli, karnabahar, lahana ve turp, kansere neden olan maddeleri etkisiz hale getirebilir. Omega-3 zengini besinlerin, kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabileceği belirtildi.

İŞLENMİŞ ET VE YÜKSEK ŞEKERLİ GIDALARA DİKKAT

Gündüz, işlenmiş etlerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen olarak sınıflandırıldığını hatırlattı. Yüksek glisemik indeksli gıdaların insülin direncini artırarak pankreas, meme ve kolorektal kanser riskini yükseltebileceğini belirtti.

SAĞLIKLI YAŞAM TARZI, KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR

Kanserden korunmada sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın önemini vurgulayan Gündüz, bilinçli bir yaşam tarzının kanser riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ifade etti.

Related Posts

Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin her yaş grubunda görülebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Sabah dinlenemeden uyanan bireylerin mutlaka uzman kontrolüne başvurması öneriliyor.

Kocaeli Şehir Hastanesi, ikinci yılında muayene sayısını 2,5 milyona çıkardı

Kurulduğu günden bu yana binlerce hastaya şifa olan Kocaeli Şehir Hastanesi, modern teknolojisi ve güçlü sağlık kadrosuyla iki yılda bölgenin sağlık üssü haline geldi. 2024 yılında 2 milyon 530 bin muayenenin gerçekleştiği hastanede, düzenlenen törenle yıl dönümü kutlandı.

Uzmanlar Nilüfer’de kalp sağlığını anlattı

Nilüfer Belediyesi, Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle söyleşi düzenledi. “Kalbimizi Dinliyoruz” konulu söyleşide, alanında uzman isimler kalp sağlığı konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Kalp Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında, vatandaşlara yapay zeka destekli kalp taraması da yapıldı.

Kalp masajını herkes yapamaz!

14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında yapılması gereken ilk müdahaleleri anlattı. 

Samsun’da Genel Av Yasağı Başladı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 15 Nisan itibarıyla tüm denizlerde gırgır ve trol ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığı duyurdu. 2024-2025 balıkçılık av sezonu kapanışı hakkında bir açıklama yapan İl Müdürü İbrahim …

6 bileşenli karma aşı uygulaması bugün itibarıyla başladı

Ankara’da bulunan Çayyolu Eğitim Aile Sağlığı Merkezinde 6 bileşenli karma aşının ilk uygulaması gerçekleştirildi. Programa, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ve …