Hatay’ın Arsuz İlçesi’nde Aroması ve Kalitesiyle Dikkat Çeken Kayısı Hasadı Başladı
Hatay, Türkiye’nin verimli topraklarından biri olmasına rağmen kış ve ilkbahar aylarındaki zirai donlar birçok ürüne zarar vermişti. Ancak Arsuz ilçesinde, zirai donun etkisinden kurtulan ve verimli toprak yapısıyla dikkat çeken birçok ürün yetişmeye devam ediyor. Bu ürünlerin başında ise kayısı geliyor. Arsuz’da kayısı hasadı başladı ve Kurtbağı Mahallesi’ndeki çiftçiler, 40 derecenin üzerindeki sıcak havada yoğun mesailerine devam ediyor. Her gün bin TL yevmiye alan işçiler, tarladan 50 TL ile 70 TL arasında değişen fiyatlarla kayısının alıcı bulmasını sağlıyor. Bununla birlikte, Malatya’da zirai donun etkilediği kayısı hasadı dikkate alındığında, Arsuz kayısısına olan ilgi artıyor.
- “Bu Yıl 30 Dönümlük Arazi İçin 40 Ton Kayısı Hedefliyoruz”
Sezer Kala adındaki 33 yaşındaki üretici, kavurucu sıcaklarda sabahın erken saatlerinde hasada başladıklarını belirtirken, “50 yıllık kayısı ağaçları var, hasada bir hafta önce başladık. Hasat yaklaşık 45-50 gün sürer. Benim arazim yaklaşık 30 dönüm. Bu yıl, 30 dönümlük araziden 40 ton kayısı almayı bekliyoruz. Arazide yaklaşık 300 yetişkin ağaç var. Doğduğum günden beri bu işi yapıyorum. Dışarıdan işçi getiriyoruz; günübirlik ya da mevsimlik işçilerle çalışıyoruz. Yevmiye bin TL. Havalar çok sıcak, önümüzdeki üç gün daha sıcak görünüyor. Üç gün sonra inşallah biraz düşer. Bu sıcaklarda bunaldık. Millet sırtında damacanayla gezecek neredeyse. Şu anda yerinde bu kayısı 50 TL ile 70 TL arasında alıcı buluyor. Daha fiyatlar tam olarak oturmadı, çünkü hasat yeni başladı. Malatya’da her yerde don oldu ama bizim bölgede çiçek donduktan sonra açtığı için etkilenmedik. Şükür, biz dondan zarar görmedik. Malatya dondan çok etkilendi. Allah herkesin yardımcısı olsun. Bu kayısıyla yarışacak başka kayısı yok. Bizim kayısı bambaşka bir şey. Bunun tadını bilen bilir. Şekerpare daha yeni çıktı. Henüz her yere ulaştı mı, ulaşmadı mı bilmiyorum ama ulaşır elbet” şeklinde konuştu.