“HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden yüzde 90 oranında korumaktadır”

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Murat Naki, rahim ağzı kanserinin HPV virüsü tarafından tetiklendiğini ve erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Naki, düzenli testler ve HPV aşısının hastalığı önlmede etkili olduğunu belirtirken, kadınları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Rahim ağzı kanserinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Naki, özellikle HPV enfeksiyonunun tedavi edilmediğinde kansere dönüşebileceğine dikkat çekti. Hastalığın belirtilerinin genellikle olmadığını söyleyen Prof. Dr. Naki, düzenli kontrollerin hayat kurtarıcı olabileceğini söyledi.

Tarama ve Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Prof. Dr. Naki, rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, erken yaşta başlayan cinsel ilişki, sigara kullanımı ve zayıf bağışıklık gibi faktörlerin HPV enfeksiyonunu tetikleyebileceğini belirtti. Tarama testlerinin 25 yaşından itibaren düzenli olarak yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 30 yaşından sonra yapılan HPV testlerinin ise kritik olduğunu söyledi.

Kanserin Tedavi Yöntemleri

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisle tedavi edilebileceğini belirten Prof. Dr. Naki, tarama yapılmayan toplumlarda kanserlerin ileri evrede tespit edildiğini ve cerrahi müdahalenin zorlaştığını açıkladı. Erken evre kanserlerde cerrahi müdahalenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naki, ilerlemiş evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapinin tedavi yöntemleri olduğunu belirtti.

“Dokuzlu HPV Aşısı Yüzde 90 Koruma Sağlıyor”

Prof. Dr. Naki, HPV enfeksiyonuna karşı geliştirilen dokuzlu HPV aşısının önemine değinerek, aşının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90 koruma sağladığını belirtti. Aşının 9-15 yaş arası çocuklara yapılmasının ideal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naki, 15 yaşından sonra da aşılamanın uygulanabileceğini kaydetti.

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Aile İçinde Yayılabilir!

El, ayak ve ağız hastalıklarının aile içinde hızla yayılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ebeveynlere uyarılarda bulundu. 

Gece yatmadan bir bardak için, ödemleri sabaha kadar eritin

Vücutta biriken ödem, sabahları şişkinlik ve yorgunlukla uyanmanıza neden olabilir. Ancak gece yatmadan önce içeceğiniz basit bir karışım, fazla sıvıların atılmasına yardımcı olarak güne hafif başlamanızı sağlayabilir.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Soğuk kahveye dikkat! Her bir bardak için fazladan tüketin

Beslenme uzmanları, sıcak havalarda artan sıvı kaybına karşı su tüketiminin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında günde en az 2,5-3 litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.