Bar saldırısı sonrası dahi oldu! Kazanılmış savant sendromu nedir?

Dahilik doğuştan gelen bir yetenek midir, yoksa sonradan da kazanılabilir mi? Bu soruya yanıt olabilecek ‘yaşanmış’ ve yaşanmakta olan bir hikâye mevcut

Jason Padgett, 13 Eylül 2002 tarihinde arkadaşlarıyla birlikte bir barda vakit geçirirken saldırıya uğradı. Saldırganlardan biri ceketini çalarken, diğer saldırgan arkadan yaklaşarak başına sert bir darbe indirdi.

Bu darbe, Padgett’in hayatını tamamen değiştirdi.

GÖRDÜKLERİNİ ÇİZMEYE BAŞLADI

Saldırı sırasında bilincini kaybeden Padgett’a, hastanede beyin sarsıntısı teşhisi kondu. Ancak, asıl değişim hastaneden taburcu olduktan sonra başladı.

Eski bir yatak satıcısı olan Padgett, zamanla obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri göstermeye başladı. Bunun yanı sıra, dünyayı tuhaf bir şekilde, pikseller halinde ve kesik kesik görmeye başladı.

Padgett, gördüklerini tarif edebilmek için çizimler yapmaya başladı. Bir gün, bir alışveriş merkezinde geometrik desenlerden oluşan çizimlerini fark eden bir adam tarafından durduruldu. Bu kişi, ona bir matematik dersi almasını tavsiye etti.

Bu tavsiye, Padgett’in kazandığı olağanüstü yeteneğin farkına varmasını sağladı.

NE TEŞHİS KONDU?

Brain Injury Law‘a göre, kazanılmış savant sendromu, travmatik beyin hasarı sonrası kişinin sanat, matematik veya müzik gibi alanlarda olağanüstü yetenekler geliştirmesi durumudur. Bu durum, savant sendromuna benzer.

De Montfort Üniversitesi’ne göre savant sendromu, otizm tanısı konan bireylerin yaklaşık yüzde 10’unda görülmektedir. Ancak, savant sendromu olan herkes otistik değildir.

Matematik alanındaki yeni yeteneği sayesinde Padgett, Finlandiya’daki Helsinki Aalto Üniversitesi’nde bir dizi beyin taramasına girdi. Araştırmacılar, MR cihazı kullanarak sinirsel aktivitelerini izlerken ona çeşitli sorular yöneltti.

Elde edilen veriler, Padgett’in beyninin çalışma şekli hakkında şaşırtıcı bulgular ortaya koydu.

“BİR UYANIŞ YAŞIYORUM…”

Padgett BBC’ye demecinde, “Beynimde, normalde bilinçli olarak erişemediğimiz bölgelere erişim sağladığımı keşfettiler. Ayrıca görsel korteksim, matematikten sorumlu beyin bölgesiyle birlikte çalışıyordu ki bu da oldukça mantıklı” dedi

“Matematikle ilgili bir uyanış yaşıyorum ve etrafımızda mutlak bir büyü var” diyen Padgett, yaşadığı deneyimleri ve geçirdiği dönüşümü “Struck by Genius” adlı kitabında anlattı.

Saldırganlar hiçbir zaman cezalandırılmamış olsa da Padgett artık hayata çok daha pozitif bakıyor.

Related Posts

Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin her yaş grubunda görülebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Sabah dinlenemeden uyanan bireylerin mutlaka uzman kontrolüne başvurması öneriliyor.

Kocaeli Şehir Hastanesi, ikinci yılında muayene sayısını 2,5 milyona çıkardı

Kurulduğu günden bu yana binlerce hastaya şifa olan Kocaeli Şehir Hastanesi, modern teknolojisi ve güçlü sağlık kadrosuyla iki yılda bölgenin sağlık üssü haline geldi. 2024 yılında 2 milyon 530 bin muayenenin gerçekleştiği hastanede, düzenlenen törenle yıl dönümü kutlandı.

Uzmanlar Nilüfer’de kalp sağlığını anlattı

Nilüfer Belediyesi, Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle söyleşi düzenledi. “Kalbimizi Dinliyoruz” konulu söyleşide, alanında uzman isimler kalp sağlığı konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Kalp Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında, vatandaşlara yapay zeka destekli kalp taraması da yapıldı.

Kalp masajını herkes yapamaz!

14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında yapılması gereken ilk müdahaleleri anlattı. 

Uzmanından kritik uyarı: ‘Akdeniz diyeti kanser riskini yüzde 20 azaltıyor’

Diyetisyen Çisem Gündüz, Akdeniz diyetine uyan bireylerin kansere yakalanma riskinin yüzde 20 oranında daha düşük olduğunu belirterek, “Yoğurt, turşu, sarımsak ve soğan gibi besinler bağırsak florasının güçlendirerek bağışıklığı destekliyor” dedi.

Samsun’da Genel Av Yasağı Başladı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 15 Nisan itibarıyla tüm denizlerde gırgır ve trol ağları ile avcılık için genel av yasağının başladığı duyurdu. 2024-2025 balıkçılık av sezonu kapanışı hakkında bir açıklama yapan İl Müdürü İbrahim …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir