İskilip Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Alman işçileri neden AFD’ye oy verdi? Güvenlik Politikaları uzmanı Burak Yıldırım Cumhuriyet TV’ye anlattı

Almanya’da haftasonu yapılan seçimlerde Hristiyan Demokratlar ile Hristiyan Birlik oyların yüzde 28’ini alırken aşırı sağcı AFD yüzde 20 ile ikinci parti oldu. Aşırı sağın yükselişini Cumhuriyet TV’ye değerlendiren Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım bu durumu Alman işçi sınıfının tepkisine bağladı.

Almanya Federal Meclis Seçimlerinde Hristiyan Demokratlar Zafer Kazandı

Almanya’da 23 Şubat Pazar günü yapılan Federal Meclis Seçimlerinde Hristiyan Demokratlar ile Hristiyan Sosyal Birlik, yüzde 28,6 oy oranıyla zafer elde etti. Aşırı sağcı Almanlar için Alternatif Partisi (AFD), büyük bir yükselişle yüzde 20,8 oy aldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarihinin en düşük oyunu alarak yüzde 16,4 oy oranında kaldı. Yeşiller Partisi yüzde 11,6 ile dördüncü, Sol Parti ise yüzde 8,8 oy oranıyla beşinci sırada yer aldı. Sol Parti, önceki seçime kıyasla oylarını yüzde 3,9 oranında artırdı.

Almanya’daki seçim sonuçlarını Cumhuriyet TV yayınında değerlendiren Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım, AFD ile Sol Parti’nin oy artışını Alman işçi sınıfının göç politikalarına karşı tepkisine bağladı.

ALMANYA’DAKİ TÜRKLER DE AFD’YE OY VERDİ!

Avrupa’nın yaşlanan nüfusu dolayısıyla nitelikli göçmenlere ihtiyaç duyulduğunu belirten Yıldırım, “Merz (Hristiyan Demokrat Partili Başbakan adayı) de bunu söylemişti. Afganistan, Suriye, Türkiye ya da Brezilya’dan bir doktor beraberinde birkaç çocuk ve çalışmayan bir eş ile geliyor. Onlara sosyal yardım sağlıyorsunuz ama kendi vatandaşlarınızın, Almanya’daki orta sınıfların barınma ve enflasyon gibi sorunları var. Almanya’ya yıllar önce göç etmiş Türkler de bu sebeple AFD’ye oy verdi. Alman vatandaşı gelirden pay alamıyor. İşçi sınıfından ciddi itirazlarla karşı karşıya kaldılar” dedi.

(Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım)

ALMAN İŞÇİLERİNİN OYUNU AFD VE SOL PARTİ ALDI!

Alman işçi sınıfının gelirden daha fazla pay talep ettiğini ve bu nedenle oy kullandığını savunan Yıldırım, “Bir fabrikanın 2-3 saatlik üretimi işçilik dahil olmak üzere günlük tüm maliyetlerini karşılıyor. Geri kalan kısım kardır. Avrupalı işçilerin bu payı talep ettiğini görüyoruz. Avrupalı siyasi elitler ise Çin ve ABD’ye karşı daha fazla yatırım biriktirmeyi tercih ediyor. Ancak bu birikim ciddi bir yatırıma dönüşmüyor. Küreselleşmenin vaadi dünyanın her yerinde istihdam ve gelir artışıydı. Ancak artan lüks oldu ve gelir dağılımı daha da bozuldu. Türkiye’deki işçi sınıfı henüz bunun farkında değil. Alman işçileri kendi haklarını savunan AFD ya da Sol Parti’ye yöneliyor. İki farklı uç olsa da ekonomik olarak verdikleri vaatler ortaklaşabiliyor. Merz göçmen almaya devam edeceğini belirttiğinde seçmenler, AFD’nin göçmen karşıtı politikasına ya da Sol Parti’nin ‘ucuz iş gücü geldikçe patronlar bizim ücretlerimizi baskılıyor’ söylemine dikkat ediyor. Aşırı sağ bu sebeple yükselmeye devam edebilir” ifadelerini kullandı.