Otomotiv sektöründe deprem: Büyük zarar açıklandı, tam 2.3 milyar dolar

Stellantis İlk Yarıda Zor Bir Dönem Geçirdi: Net Gelir 74,3 Milyar Avro

21 Temmuz 2025’te paylaşılan denetlenmemiş sonuçlara göre, Stellantis’in ilk yısı tahmini net geliri 74,3 milyar avro olarak gerçekleşti. Ancak düzeltilmiş faaliyet geliri 0,5 milyar avro ve faaliyetlerden elde edilen nakit akışı -2,3 milyar avro seviyelerinde kaydedildi. Endüstriyel serbest nakit akışı ise -3,0 milyar avro oldu, bu da Stellantis’in zor bir ilk yarı geçirdiğine işaret etti.

Zararı Derinleştiren Üç Ana Neden

  • Yaklaşık 3,3 milyar avro vergi öncesi net gider
  • Program iptalleri, platform değer düşüklükleri ve maliyet artışları
  • Artan endüstriyel maliyetler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar

Özellikle ABD’deki yeni tarifeler nedeniyle oluşan 0,3 milyar avro ek maliyet, üretim süreçlerinde aksamalara neden oldu ve şirket bazı faaliyetlerini askıya aldı.

Stellantis Resmi

ABD ve Avrupa’da Sert Gerileme

2025’in ikinci çeyreğinde Stellantis’in Kuzey Amerika sevkiyatları geçen yıla göre %25 azalarak 109 bin adet geriledi. En büyük düşüş ithal araçlarda görüldü. Avrupa bölgesinde de benzer bir tablo yaşandı, sevkiyatlar %6 azaldı.

Smart Car Platformuyla Yükselişte

Stellantis’in yeni “Smart Car” platformuyla ürettiği modeller olumlu sonuçlar vermeye başladı. Toplam sevkiyatlar bir önceki çeyreğe göre %45 arttı.

Türkiye ve Güney Amerika Parlıyor

Stellantis diğer bölgelerde büyüme yaşarken, Türkiye’deki üretim hacmi ve Güney Amerika’daki güçlü talep bu büyümeye katkı sağlıyor.

İkinci Yarıya Dönük Toparlanma Umutları

Stellantis, yeni modellerin piyasaya sunulmasıyla birlikte ikinci yarıda toparlanma bekliyor. Detaylı finansal sonuçlar 29 Temmuz’da açıklanacak ve şirketin performansı daha net ortaya konacak.

Related Posts

Yeni iPad Pro ile iki ön kamera dönemi başlıyor

Apple, alışılmış tasarım çizgisini bozmadan M5 iPad Pro’da dikkat çekici bir yenilik planlıyor. Ön yüze ikinci bir kamera eklenmesi, kullanım alışkanlıklarını yeniden şekillendirecek gibi görünüyor.

Biyoplastikler Mars’ta yaşam umudunu arttırdı

Harvard Üniversitesi’nden Robin Wordsworth liderliğindeki bir araştırma ekibi, biyolojik kökenli polilaktik asit (PLA) ile üretilmiş 3D baskılı odacıklar içerisinde Dunaliella tertiolecta isimli yeşil algleri başarıyla yetiştirdi. Bu odacıklar, Mars …

Google Keep’te uzun bekleyiş sonlanıyor

Google Keep, 2013 yılında kullanıma sunulduğundan beri temel ama eksik sayılan “not içinde arama” fonksiyonunu nihayet sunmaya hazırlanıyor. Android için yayımlanan 5.25.282.00.90 sürümünde keşfedilen bu özellik, kullanıcıların tek tek notlarda …

Death Tank efsanesi fırtına gibi döndü

Flat Games’in geliştirdiği ve yine kendi bünyesinde yayımladığı Death Tank, orijinal olarak 2009’da Xbox 360 platformunda piyasaya sürüldü. Oyunun geçmişi ise 15 yıl öncesine, Sega Saturn dönemindeki bazı nişancı oyunlarına gizlenmiş bonus içeriklere …

3 milyar ışık yılı ötede ‘fosil galaksi’ keşfedildi

Bilim insanları, 7 milyar yıl boyunca değişmeden kalan bir galaksiyi gözlemledi. Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin ediyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.