Mısır üreticilerinin maliyet ve su krizi isyanı: Her şey çiftçinin aleyhine

Nazilli’deki Çiftçiler, Silajlık Mısır Üretiminden Yeterli Gelir Elde Edemiyor

Aydın’ın Nazilli ilçesinde silajlık mısır üretimi yapan çiftçiler, artan girdi maliyetleri, su sıkıntısı ve satış zorlukları nedeniyle üretimden yeterli gelir elde edemediklerini ifade ediyor. İbrahim Yazıcı, sebze üretiminden beklediği verimi alamayınca 27,5 dekarlık alanda silajlık mısır ekmeye yöneldiğini belirtti.

Dışarıdan Kontrolsüz İthalat Yapılmamalı

Yazıcı, dekar başına 2 bin TL’ye ulaşan maliyetlere dikkat çekerek, “Bu tarlada ton başına maliyet 2 bin lira. Tonunu 2,5 – 3 bin liraya satarsak ancak kâr ediyoruz ama hayvancılık yapanların da alım gücü yok” dedi. İbrahim Yazıcı, sulama ücretlerinin yüksekliğinden şikâyet ederek, “Devlet yer altı suyunu kendi malı sayıp dekarda 500 lira su parası alıyor. Bu sadece Aydın’da uygulanıyor, Konya gibi bölgelere alınmıyor. Ovada su yok, kanallar boş. Yoncalar yandı, darılar kurumaya başladı. Su olmadan tarım olmaz. Çiftçi düşman değil, bu ülkenin temel taşı. Dışarıdan kontrolsüz ithalat yapılmamalı. Kendi ürünümüz para etmezse tarım da biter” diye konuştu.

Pamuk Bitti Mısır da Bitiyor

Bir diğer üretici Güray Küçüksavran da artan ilaç, gübre ve işçilik masraflarına dikkat çekti. Küçüksavran, “Silajlık mısır yapıyoruz çünkü dane mısır için yeterli su yok fakat fiyatlar da belirsiz. Bu şartlarda üretim yapmak giderek zorlaşıyor. Devlet mısırı dışarıdan ithal ediyor, bu da iç piyasada fiyatları düşürüyor. Devlet çiftçiye önem vermeli. Gıda üretimi biterse ülke büyük sıkıntı yaşar” dedi.

Ethem Aydoğdu, özellikle su ücretlendirmelerinin üretici aleyhine olduğunu belirterek, “Artezyen kuyusu için zaten büyük yatırım yapılıyor. Bir de dekara 500 lira su parası almak çiftçiye yük” diye konuştu. Aydoğdu, bölgenin bir zamanlar pamukla geçindiğini ancak artık pamuk üretiminin sürdürülemez hale geldiğini belirterek, “Her şey çiftçinin aleyhine. Pamuk primi dört yıldır aynı. Fiyatlar artmıyor. Böyle giderse seneye ovada pamuk kalmaz. Bu bölgenin kaderi değişiyor. Mesela yeni bir kanun çıktı şimdi de zeytinliklerle uğraşıyorlar” şeklinde konuştu.

Related Posts

New York borsası düşüşte: Trump’ın tarifeleri korkutuyor! (14 Temmuz 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,13 azalarak 44.312,85 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,09 azalışla 6.254,22 puana gerilerken, Nasdaq endeksi yatay seyirle 20.588,27 puan oldu. ABD’nin tarife tehditlerinin ticaret savaşlarını yeniden …

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan faiz mesajı: ‘Dikkatle izliyoruz’

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Londra’da yatırımcılarla yaptığı toplantıda açıklamaları, Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimi konusunda temkinli bir yaklaşım sergileyebileceğine işaret ediyor.

İtalyan devi Amerikan devine talip oldu!

Dünyaca ünlü çikolata markası Nutella’nın sahibi İtalyan şekerleme üreticisi Ferrero, tahıl üreticisi WK Kellogg’u almaya hazırlanıyor.

ABD’den 7 ülkeyi alarma geçiren karar

New York borsası, haftanın yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,4 değer kazanarak 44.418,70 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 artışla 6.251,06 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,58 …

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …